Bułeczki o pięknym kolorze i znakomitym smaku. Pyszne, miękkie, puszyste, jesienne... Przepis pochodzi z bloga Dzikowiec od kuchni.
Składniki (na 10 bułeczek):
15 g świeżych drożdży
łyżeczka miodu
1/4 szklanki ciepłej wody
180 g puree z dyni
2 i 1/2szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek.
Drożdże oraz miód rozpuścić w ciepłej wodzie, zasypać łyżeczką soli i pozostawić na 10 min. Po tym czasie do rozczynu dodać puree z dyni, oliwę z oliwek oraz sól. Wszystko wymieszać. Stopniowo, cały czas mieszając, dodawać przesianą mąkę.Gdy ciasto będzie zbyt gęste do mieszania łyżką, należy przenieść go na stolnicę i zagnieść z resztą mąki. Wyrabiać ok. 8 min - powinno być gładkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, przełożyć ją do miski, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę (do podwojenia objętości). Po godzinie ciasto krótko zagnieść i podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Bułki układać w odstępach blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić na ok. 20 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wyrośnięte bułki można posmarować mlekiem i posypać pestkami dyni. Blachę z bułeczkami wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 15 minut.
Drożdże oraz miód rozpuścić w ciepłej wodzie, zasypać łyżeczką soli i pozostawić na 10 min. Po tym czasie do rozczynu dodać puree z dyni, oliwę z oliwek oraz sól. Wszystko wymieszać. Stopniowo, cały czas mieszając, dodawać przesianą mąkę.Gdy ciasto będzie zbyt gęste do mieszania łyżką, należy przenieść go na stolnicę i zagnieść z resztą mąki. Wyrabiać ok. 8 min - powinno być gładkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, przełożyć ją do miski, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę (do podwojenia objętości). Po godzinie ciasto krótko zagnieść i podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Bułki układać w odstępach blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić na ok. 20 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wyrośnięte bułki można posmarować mlekiem i posypać pestkami dyni. Blachę z bułeczkami wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 15 minut.