Pyszne, lekkie i zdrowe danie. Łatwo je przygotować i ładnie się prezentuje. Kasza jaglana zawiera krzemionkę, która dobrze wpływa na stan włosów, paznokci i skóry. Często podaje się ją na słodko, ja jednak wolę wytrawne wersje. W tych nadziewanych pieczarkach kasza smakuje doskonale! "Przepis pochodzi z Odmładzającej książki kucharskiej".
Składniki (na 4 porcje):
- 16 pieczarek średniej wielkości
- 100 g kaszy jaglanej
- 1 cebula
- 1 papryka
- 2 łyżki oliwy
- pęczek natki pietruszki (dałam mniej)
- 2 łyżki startego żółtego sera
- sól, pieprz, oregano
Kaszę ugotować na sypko zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pieczarki umyć, osuszyć. Trzonki wyciąć i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojone trzonki, posiekaną drobno paprykę i cebulkę. Ugotowaną kaszę dodać do składników z patelni. Przyprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki, dokładnie wymieszać. Kapelusze pieczarek napełniać farszem i układać na blaszce (ja ułożyłam w natłuszczonym oliwą naczyniu żaroodpornym bez przykrycia, wstawiłam do zimnego piekarnika i razem z nim nagrzewałam). Posypać tartym serem i oregano. Zapiekać w temp. 200 stopni przez 20 min.
Smacznego!
Zapraszam do udziału w mojej akcji "Zainspiruj się kaszą!"