Dzisiaj przepis na niezwykle smaczny i pięknie prezentujący się chlebek. Naprawdę nie jest trudny do zrobienia! Przepis pochodzi z bloga Pieczywo na zakwasie.
Zaczyn:
- 3/4 szkl. mąki pszennej chlebowej
- 1/2 szkl. ciepłej wody
- 1/8 łyżeczki drożdży instant*
Wszystkie składniki wymieszać, przykryć i zostawić na noc.
Ciasto:
- 2 łyżeczki drożdży*
- 2/3 szkl. wody
- 2 3/4 szkl. mąki pszennej chlebowej
- 1 1/4 łyżeczki soli
- cały zaczyn
- dowolne ziarna (u mnie: mak, czarny sezam, siemię lniane brązowe i złote)
*można też użyć drożdży świeżych - wtedy dajemy ich 2 razy więcej niż drożdży instant
Wszystkie składniki wymieszać. Wyrabiać ciasto przez ok. 5 min. Uformować z niego kulę i umieścić w posmarowanej olejem misce. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 90 min (po 45 min ciasto należy odwrócić na drugą stronę).
Przygotować powierzchnie do obtaczania wałeczków z ciasta: wilgotny ręcznik kuchenny, arkusz papieru do pieczenia, na który wysypywać będziemy kolejno porcję ziaren oraz blacha wyłożona papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 lub 4 części. Z każdej z nich uformować wałek. Następnie pierwszy wałek położyć na wilgotnym ręczniku i poturlać na nim kilkakrotnie, aby ciasto stało się lekko wilgotne i klejące. Od razu przełożyć wałek z ciasta na papier do pieczenia wysypany pierwszym rodzajem ziaren (np. makiem). Obtoczyć wałek ciasta w ziarnach i przełożyć na blachę do pieczenia. Tak samo postąpić z kolejnymi kawałkami ciasta, zmieniając tylko ziarna do obtaczania.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 lub 4 części. Z każdej z nich uformować wałek. Następnie pierwszy wałek położyć na wilgotnym ręczniku i poturlać na nim kilkakrotnie, aby ciasto stało się lekko wilgotne i klejące. Od razu przełożyć wałek z ciasta na papier do pieczenia wysypany pierwszym rodzajem ziaren (np. makiem). Obtoczyć wałek ciasta w ziarnach i przełożyć na blachę do pieczenia. Tak samo postąpić z kolejnymi kawałkami ciasta, zmieniając tylko ziarna do obtaczania.
Kiedy wszystkie wałki ciasta będą obtoczone należy spryskać je delikatnie wodą, zapleść warkocz i odstawić do wyrastania na 45-60 minut.
Wyrośnięty chlebek piec w 220°C przez 25-35 minut.