Ze znanych mi ciast o nazwie 'Rafaello' właśnie to jest moim ulubionym. Biszkopt, kokosowa masa z białą czekoladą i chmurka ze śmietanki i serka mascarpone. To ciasto jest delikatne i słodkie... Kokosowe i śmietankowe... Po prostu nie można mu się oprzeć! Przepis wpisałam kiedyś do mojego zeszytu i źródła niestety nie pamiętam.
Spód - biszkopt przygotowany wg tego przepisu. Po upieczeniu i wystudzeniu należy przekroić biszkopt na dwie mniej więcej równe warstwy. Warstwę wierzchnią wykorzystamy do kokosowego kremu z białą czekoladą, a warstwa dolna będzie służyła za spód ciasta.
Składniki - krem kokosowy z białą czekoladą:
- 200 g wiórek kokosowych minus 2 łyżki do posypania gotowego ciasta (użyłam wiórek kokosowych ze sklepu Skworcu)
- 2 białe czekolady (200 g)
- 500 ml śmietany kremówki 30%
Śmietany i połamane czekolady umieścić w garnku, podgrzewać, aż do rozpuszczenia się czekolad. Nie dopuścić do zagotowania. Gdy czekolady się rozpuszczą zdjąć garnek z ognia, dodać wiórki kokosowe. Wierzchnią część biszkoptu pokruszyć (nie trzeba kruszyć drobno, większe kawałki też rozmiękną w masie), dodać do masy. Dokładnie wymieszać. Biszkopt wchłonie wilgoć i masa powinna być dość gęsta. Gorącą masę wyłożyć na dolną część biszkoptu.
Składniki - wierzch:
- 450 - 500 ml śmietany kremówki 30%
- 250 g serka Mascarpone
Śmietanę kremówkę ubić. Następnie dodawać po łyżce serka, nadal miksując na niewielkich obrotach. Nie trzeba do śmietanki dodawać cukru pudru, ponieważ ciasto i tak jest dość słodkie.
Na zupełnie ostygniętą masę kokosową wyłożyć ubitą śmietankę wymieszaną z Mascarpone. Wygładzić, można też widelcem porobić ozdobne rowki. Posypać z wierzchu odłożonymi wcześniej 2 łyżkami wiórek kokosowych. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Smacznego!
Wspaniale wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda nawet dietetycznie.
Usuńwyglada pysznie, końcu nie ma nic lepszego niż biała czekolada
OdpowiedzUsuńwszystko to co lubię najbardziej:) aż mi żal że nie próbuję:)!
OdpowiedzUsuńNie dość, że kokos to jeszcze biała czekolada, cudo !
OdpowiedzUsuńcudo, az nie moge sie doczekać kiedy sama wezme sie za ten przepis :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam :)
Cudnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńmniam! zjadłabym kilka kawałeczków;))
OdpowiedzUsuńWygląda super. Widać, że delikatne i kremowe. Mmmm....
OdpowiedzUsuńuwielbiam to połączenie, uwielbiaaam! :)
OdpowiedzUsuńO matko ...uwielbiam... a na diecie jestem ;((
OdpowiedzUsuńwygląda cudnie :) uwielbiam!!
OdpowiedzUsuńPowalająca ilość kokosa :) Pyszności!
OdpowiedzUsuńUwielbiam kokosy! Delikatne, białe, kremowe... Cudo! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńubóstwiam kokosy i pochłaniam wszystko co ma w sobie kokos:) ależ nabrałam ochoty na to rewelacyjne ciasto:)
OdpowiedzUsuńPyszny deser, pięknie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńwygląda na bardzo puszyste!
OdpowiedzUsuńPiękne ciasto, proszę, poczęstuj mnie :)
OdpowiedzUsuńMój mąż zjadłby całą już samymi oczami, uwielbia:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda:)! Moje smaki...:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie przysmaki :D
OdpowiedzUsuńja również lubię do Ciebie zaglądać, ciasto CUDOWNE!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńŚlinka cieknie..
OdpowiedzUsuńJadlam, jest przepyszne
OdpowiedzUsuńWygląda suuuuper!Jeśli smakuje jak wygląda, to szybko nie schudnę!
OdpowiedzUsuńMam pytanie.Jakiej wielkości blachy mam użyć?
OdpowiedzUsuńZ góry dziękuję za odpowiedż!
Witam, użyłam prostokątnej blachy o wymiarach 24cmx39cm. Może być też troszkę mniejsza.
UsuńPozdrawiam!
Pycha!
OdpowiedzUsuńWitam! Zrobiłam to rafaello na 21 urodziny mojego syna.
OdpowiedzUsuńDiabeł odnosiłby szalone sukcesy, gdyby kusił tym ciastem...
Dzięki za superowy przepis!
Bardzo się cieszę, że przepis został wykorzystany i ciasto smakowało!:)
UsuńPozdrawiam!
Mam ten przepis od kilku lat, wykonane wg niego ciasto zawsze cieszy moja rodzinę. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCiastka wyglądają przepysznie :). Na pewno skorzystam z Twojego przepisu bo uwielbiam wszystkie czekoladowe desery. Od siebie mogę polecić natomiast czekoladowe power balls z zieloną herbatą, które robiłam ostatnio wg przepisu podanego na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/. Ciasteczka wyszły bardzo smaczne i polecam je każdemu wielbicielowi czekolady.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis idealny na każdą okazję. Jeden z moich ulubionych.
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda wspaniale, ale chciałabym zrobić je w wersji na krakersach (mamy ostatnio serdecznie dosyć biszkoptu ;-)) I w związku z tym mam wątpliwości co do masy. Jeśli do śmietany z czekoladą i kokosu nie dodam pokruszonego biszkoptu to czy masa zgęstnieje??? Planowałam dać 2 warstwy krakersów. Czy jednak dodać pokruszone krakersy do masy? Będę wdzięczna za odpowiedź, pozdrawiam!