Przepis bierze udział w konkursie Jesienne smaki. Zupa pyszna, sycąca i rozgrzewająca. Dodatek prażonych pestek dyni idealnie do niej pasuje:)
Składniki (na 2-3 porcje):
- 500 g surowej dyni (oczyszczonej z pestek i pozbawionej skórki)
- 50 g czerwonej soczewicy
- 1 mała marchewka
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 plasterka świeżego imbiru
- 1 łyżeczka soli (lub więcej, wg smaku)
- 1/5 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/5 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/5 łyżeczki kminku
- 1 litr wody
Dynię pokroić w kostkę, ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem i
wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 15 min. Soczewicę
przepłukać, umieścić w garnku, zalać 1/2 litra wody. Dodać obraną i
pokrojoną w kawałki marchewkę. Gotować 10 min. Po tym czasie dodać
kawałki upieczonej dyni i dolać kolejne 1/2 litra wody. Zagotować. Dodać
świeży imbir oraz przyprawy. Na patelni rozgrzać olej. Cebulę i czosnek
posiekać i zeszklić na oleju, a następnie dodać do zupy. Gotować ok.
10-15 min. Po tym czasie przy pomocy blendera zmiksować zupę na krem.
Można dolać wodę, aby uzyskać odpowiednią konsystencję zupy. Ponownie
zagotować i zdjąć zupę z gazu.
Przygotować prażone pestki dyni:
- 50g łuskanych, suszonych pestek dyni
- 1 łyżeczka oleju
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/4 łyżeczki kminku
W miseczce wymieszać pestki oraz przyprawy, dodać olej i ponownie
dokładnie wymieszać. Pestki wyłożyć na rozgrzaną patelnię, prażyć ok.
4-5 min, cały czas mieszając.
Gorącą zupę-krem nalać do miseczek i posypać prażonymi pestkami dyni.