Czy bez piekarnika można zrobić ciasteczka? Tak! Spróbujcie! Może nie znajdą się w ścisłej dziesiątce ulubionych przysmaków, ale przepis z pewnością przyda się, gdy szybko trzeba zrobić coś słodkiego. Świetnie smakują jeszcze ciepłe, ze szklanką mleka :) Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki.
Składniki:
- 225 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g masła
- 50 g smalcu
- 75 g cukru
- 50 g rodzynek
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- szczypta przyprawy korzennej
Mąkę
przesiać do miski, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Stolnicę
posypać mąką, rozwałkować ciasto na
grubość 5 mm. Szklanką wykrawać ciastka o średnicy ok. 7 cm. Patelnię
lekko posmarować olejem, rozgrzać. Ciastka smażyć na patelni po 3
minuty z każdej
strony.