Jedno z niewątpliwie moich ulubionych ciast. Kto nie próbował, nich koniecznie nadrobi zaległości :)
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 100 g masła
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Masa:
- 500 ml śmietanki 30 %
- 1 opakowanie serka mascarpone
- ziarenka wanilii (z ok 1/4 laski)
- 2 łyżki cukru pudru (można dać mniej - wg uznania)
Na wierzch:
- puszka masy krówkowej
- 100 g płatków migdałowych (użyłam płatków migdałowych KRESTO)
Składniki na ciasto połączyć łyżką i zagnieść do uzyskania gładkiego ciasta. Podzielić na 2 części. Pierwszą część rozwałkować, za pomocą wałka przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok. 10 min do uzyskania złotego koloru. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Przed przystąpieniem do przełożenia placków trzeba je wystudzić.
Do schłodzonej śmietanki dodać cukier puder i ubić. Serek mascarpone umieścić w osobnym naczyniu, dodać ziarenka wanilii i krótko rozmieszać mikserem. Gdy śmietanka będzie już dość gęsta należy dodawać powoli po łyżce serka i dalej miksować. Gdy cały serek zostanie wykorzystany, a masa będzie gładka, można nią przełożyć zimne placki miodowe.
W wyłożonej folią aluminiową oraz papierem do pieczenia blaszce umieścić pierwszy placek. Wyłożyć na niego masę śmietankową, rozsmarować i przykryć drugim plackiem. Delikatnie docisnąć. Na wierzch równomiernie wyłożyć masę krówkową. Posypać płatkami migdałowymi. Przykryć folią spożywczą i umieścić w lodówce - ciasto powinno poleżeć w lodówce najlepiej przez całą noc przed podaniem, żeby placki zmiękły.