Przepis zaczerpnięty ze strony Moje Wypieki. Chlebek wychodzi idealny, w smaku przypomina ciabattę. Podana ilość składników pozwala otrzymać 2 bochenki.
Składniki na zaczyn (poolish):
- 455 g mąki pszennej chlebowej
- 455 g wody (455 ml)
- 1/4 łyżeczki pokruszonych drożdży świeżych (1 g)
Drożdże rozpuścić w wodzie. Wszystkie składniki wymieszać, przykryć szczelnie np. folią spożywczą. Pozostawić w temp. pokojowej na ok. 12 - 16 godzin.
Składniki na ciasto właściwe:
- cały zaczyn
- 455 g mąki pszennej chlebowej
- 173 ml wody
- 18 g soli
- 12 g drożdży świeżych
Drożdże rozpuścić w małej ilości wody. Zaczyn wymieszać z mąką i pozostałą wodą bez drożdży (np. mikserem przez 2 min). Ciasto przykryć i odstawić na 20 - 30 minut w temp. pokojowej. Po tym czasie dodać sól i wodę z rozpuszczonymi drożdżami, zmiksować. Przykryć szczelnie i odstawić do wyrośnięcia na ok. 70 min. CIasto należy złożyć w 25 i 50 minucie.
Wyrośnięte
ciasto podzielić na równe 2 części. Uformować z nich 2 bochenki. Nie należy zagniatać ciasta, lepiej metodą "rozciągania" nadać im w miarę prostokątny kształt. Można umieścić je w koszykach do wyrastania chleba, ale nie jest to konieczne (jeśli nie będziemy piec ich na kamieniu, to można ułożyć je do wyrośnięcia na blaszce wyłożonej papierem, na której będą się później piec).
Odstawić na 20 - 25 minut do
napuszenia. Po tym czasie chlebki należy ponacinać ostrym nożem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec
w temp. 240 stopni przez 35 minut z parą (tzn. na dnie piekarnika należy umieścić np. żaroodporne naczynie wypełnione wodą i z nim nagrzewać piekarnik i piec chleb). W
połowie pieczenia uchylić lekko drzwiczki od piekarnika . Studzić na
kratce.