Przepis na burgera z salsą z awokado i pomidorów
Składniki na 6 porcji - kotlety
- 500 gram mielonej wołowiny
- 1 cebula duża
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
Salsa z awokado i pomidorów
- 2 pomidory
- 1/2 cebuli średniej
- 1 całe awokado
- sok z limonki
- pęczek kolendry
Do podania: wypiekane razowe buły
Przygotowanie burgerów:
Do miski wkładamy pokrojoną cebule, posiekany czosnek i mięso, a także przepołowioną papryczkę. Pamiętamy, aby usunąć pestki! Dodajemy do mięsa także przyprawy i formujemy burgery, po czym podpiekamy je po około 5 min z każdej strony.
Salsa:
Pomidory parzymy i obieramy ze skóry. Kroimy na kawałki, usuwając gniazda nasienne. Miąższ kroimy i wkładamy do miski. Do tej samej miski wrzucamy pokrojone awokado i cebulę. Całość kropimy sosem z limonki. Dodajemy także drobno pokrojoną kolendrę.
Podpiekamy buły w piecu, aby były chrupkie, smarujemy je salsą i dodajemy kotlety.
Burgery wegetariańskie z serem halloumi
Składniki:
- Bułki do hamburgerów
- 250 gram sera halloumi
- Ajvar – pasta z papryki
- Musztarda
- Majonez
- Sałata
- Plasterki ananasa
- 1 czerwona cebula
Przygotowanie:
Bułeczki wkładamy do pieca nagrzanego do 140 stopni, aby się podpiekły. W międzyczasie podsmażamy na patelni plasterki ananasa. Ser kroimy w plasterki, obtaczamy w oliwie i grillujemy około 5 minut z każdej strony. Wyciągamy bułeczki i smarujemy majonezem. Kładziemy ser i sałatę oraz kilka krążków cebulki. Dajemy również warstwę ajvaru i kilka kropek musztardy. Przykrywamy dodatki drugą bułką.
Burger z łososiem
Składniki:
- 400 gram filetu z łososia
- 50 gram rukoli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 gałązka koperku
- Majonez
- Bułki
Sposób przygotowania:
Odcinamy skórę z łososia i usuwamy potencjalne ości. Rozdrabniamy go za pomocą blendera na pastę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i posiekany czosnek. Dodajemy rukolę i lekko podsmażamy. Następnie rukolę mieszamy z łososiem. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Z masy formujemy kotlety i smażymy je około 2 minuty z każdej strony na rozgrzanej patelni. Posypujemy koperkiem. Wkładamy do bułek podpieczonych w piecu i podajemy z odrobiną majonezu lub jogurtem greckim i cytryną.
Burgery idealnie pasują do frytek. Dobrze też będzie się przy nich komponować sałatka coleslaw
(lepszą niż w KFC jest w przepisie codogara.pl http://www.codogara.pl/4799/salatka-coleslaw-lepsza-niz-w-kfc/ )
Burgery wołowe z sosem BBQ
Składniki:
- 1 kilogram antrykotu wołowego
- Bułki razowe duże
- Sałata lodowa
- Ser żółty cheddar
- 1 duża cebula
- 1 pomidor
- 1-2 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz
Sos BBQ z czereśniami
- 3 pomidory
- garść czereśni wydrylowanych
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 i 1/2 łyżeczki miodu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki octu balsamicznego
Sos przygotowujemy poprzez zmiksowanie składników.
Przygotowanie
Na początku odcinamy liście pora i zostawiamy tylko białą część. Kroimy go wzdłuż na pół, a potem na plasterki. Podgrzewamy oliwę na patelni i smażymy por ze szczyptą soli. Kiedy się zeszkli i zmięknie, ściągamy por z gazu. Antrykot mielimy z porem, czosnkiem i przyprawami. Wyrabiamy je ręką, po czym formujemy kotlety. Smarujemy je odrobiną oliwy z oliwek. Rozgrzewamy patelnię i smażymy burgery po 4 minuty z każdej strony. Może też użyć patelni grillowej lub grilla. Gotowe burgery odkładamy na bok. W międzyczasie należy także podpiec bułeczki, aby odrobinę się zarumieniły - to sprawi, że będą chrupiące. Kroimy je na połówki i nakładamy mięso, sałatę, plasterek pomidora, krążek cebuli, plasterek cheddara.
O jacie, ale pyszności, ślinka leci :D
OdpowiedzUsuń