Przygotowywane sushi jest sztuką, z którą nie każdy sobie poradzi. Sushi nie jest zwykłą potrawą – jest to wykwintne danie, niegdyś zarezerwowane tylko niektórych. Dzisiaj sushi staje się coraz bardziej popularne, a na mieście pojawia się coraz więcej lokali oferujących tego typu dania. Popatrzmy na sposób przygotowywania sushi.
Sushi jak wiemy – przygotowywane jest z surowej ryby, chociaż nie zawsze. Są też dania sushi które zawierają już odpowiednio wcześniej przygotowaną rybę – usmażoną lub upieczoną.
Jedną z najważniejszych kwestii w sztuce przygotowywania sushi jest dobrze zrobiony ryż. Wydawać by się mogło, że przygotowanie ryżu nie powinno być problemem – a jednak. Chodzi o to, by ryż był odrobinę kleisty, ale jednocześnie sypki. Należy dobrać odpowiedni ryż, bo nie każdy będzie tym dobrym do sushi. Ryż należy przede wszystkim umyć – płukać pod chłodną wodą dotąd, aż woda będzie niemalże przezroczysta. Dzięki temu pozbywamy się skrobi, która da nam niedopuszczalny ,,kleik”, którego zdecydowanie musimy się pozbyć. Po wypłukaniu ryż wstawiamy do wody – wody ma być na około 20% ryżu. Sekretem dobrego ryżu jest również sos – ten przygotowany octu ryżowego, cukru i szczypty soli.
Ryż do sushi musi być delikatnie kleisty, musimy więc pamiętać o tym, by ostudzić ryż zanim przystąpimy do robienia sushi. Zbyt ciepły ryż robi się gumowaty.
Sekretem wyśmienitego sushi są najlepiej jakości składniki. Bez świeżej ryby żadne sushi nie będzie dobre. Należy również pamiętać o tym, by rybę osuszyć np. papierowym ręcznikiem. Nie trzeba tutaj chyba wspominać, że nie należy kupować mrożonych ryb. Najlepsze będą te świeże, które sami przygotujemy i oczyścimy.
Sushi występuje w bardzo różnych formach, a ich wspólną cechą będzie elegancki wygląd i z pewnością niepowtarzalny smak. Możemy przygotować sushi z łososia, tuńczyka, halibutem, węgorzem czy szeregiem innych ryb, które królują w świecie sushi. Najbardziej chyba popularnym sposobem przygotowywania sushi i z pewnością najprostszym w wykonaniu jest nigiri. Nigiri jest pojedynczym kawałkiem ryżu z kawałkiem składnika na wierzchu. Najbardziej jednak lubianym i najczęściej zamawianym są maki – czyli rolki które występują w kilku wariantach. Mogą to być hoso maki – czyli małe rolki z niewielką ilością składników z ryżem wewnątrz, futo maki z kilkoma składnikami wewnątrz, które są dużymi rolkami. Trochę innym makiem będzie ura mak – tutaj ryż znajduje się na zewnątrz rolki, a w środku mamy wszystkie składniki – awokado, łosoś czy sezam. Sushi to również temaki, które są rożkami z nori wypełnionym ryżem i różnymi innymi dodatkami. Mamy tez łódeczki zwane gunkan maki, które podawane są do delikatniejszych składników takich jak ikra czy tatar rybny.
Sushi jest ekskluzywnym daniem, którego przygotowanie nie należy do najłatwiejszych. Sushi podbiło serca już wielu, a Ci którzy jeszcze nie mieli okazji rozkoszować się tym smakiem– z pewnością powinni spróbować sushi i przekonać się, jak dobre jest to danie.
Publikację przygotowała restauracja Gold Sushi - najlepsze sushi w Warszawie
Jedną z najważniejszych kwestii w sztuce przygotowywania sushi jest dobrze zrobiony ryż. Wydawać by się mogło, że przygotowanie ryżu nie powinno być problemem – a jednak. Chodzi o to, by ryż był odrobinę kleisty, ale jednocześnie sypki. Należy dobrać odpowiedni ryż, bo nie każdy będzie tym dobrym do sushi. Ryż należy przede wszystkim umyć – płukać pod chłodną wodą dotąd, aż woda będzie niemalże przezroczysta. Dzięki temu pozbywamy się skrobi, która da nam niedopuszczalny ,,kleik”, którego zdecydowanie musimy się pozbyć. Po wypłukaniu ryż wstawiamy do wody – wody ma być na około 20% ryżu. Sekretem dobrego ryżu jest również sos – ten przygotowany octu ryżowego, cukru i szczypty soli.
Ryż do sushi musi być delikatnie kleisty, musimy więc pamiętać o tym, by ostudzić ryż zanim przystąpimy do robienia sushi. Zbyt ciepły ryż robi się gumowaty.
Sekretem wyśmienitego sushi są najlepiej jakości składniki. Bez świeżej ryby żadne sushi nie będzie dobre. Należy również pamiętać o tym, by rybę osuszyć np. papierowym ręcznikiem. Nie trzeba tutaj chyba wspominać, że nie należy kupować mrożonych ryb. Najlepsze będą te świeże, które sami przygotujemy i oczyścimy.
Sushi występuje w bardzo różnych formach, a ich wspólną cechą będzie elegancki wygląd i z pewnością niepowtarzalny smak. Możemy przygotować sushi z łososia, tuńczyka, halibutem, węgorzem czy szeregiem innych ryb, które królują w świecie sushi. Najbardziej chyba popularnym sposobem przygotowywania sushi i z pewnością najprostszym w wykonaniu jest nigiri. Nigiri jest pojedynczym kawałkiem ryżu z kawałkiem składnika na wierzchu. Najbardziej jednak lubianym i najczęściej zamawianym są maki – czyli rolki które występują w kilku wariantach. Mogą to być hoso maki – czyli małe rolki z niewielką ilością składników z ryżem wewnątrz, futo maki z kilkoma składnikami wewnątrz, które są dużymi rolkami. Trochę innym makiem będzie ura mak – tutaj ryż znajduje się na zewnątrz rolki, a w środku mamy wszystkie składniki – awokado, łosoś czy sezam. Sushi to również temaki, które są rożkami z nori wypełnionym ryżem i różnymi innymi dodatkami. Mamy tez łódeczki zwane gunkan maki, które podawane są do delikatniejszych składników takich jak ikra czy tatar rybny.
Sushi jest ekskluzywnym daniem, którego przygotowanie nie należy do najłatwiejszych. Sushi podbiło serca już wielu, a Ci którzy jeszcze nie mieli okazji rozkoszować się tym smakiem– z pewnością powinni spróbować sushi i przekonać się, jak dobre jest to danie.
Publikację przygotowała restauracja Gold Sushi - najlepsze sushi w Warszawie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Skomentuj!