Bardzo proste do zrobienia ciasto bez pieczenia :) Zwykle dodaję do kremu wódkę, ale w wersji bezalkoholowej też robiłam i również było smaczne. Dodanie ziarenek wanilii jest opcjonalne, ale ciekawie pogłębia smak kremu. Połączenie słonych krakersów i słodkiej masy kokosowej jest wyśmienite. Przepis mam od dawna i pochodzi z nieznanego mi źródła :)
Składniki:
- 3 duże paczki krakersów (zwykłych, solonych, bez dodatków)
- 3 szklanki mleka
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczki cukru wanilinowego lub 1/2 laski wanilii
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- 1 budyń śmietankowy (bez cukru)
- 3 żółtka
- 300 g paczki masła
- 1 i 1/2 paczki wiórek kokosowych (użyłam wiórek KRESTO)
- ok. 1/2 szklanki wódki (opcjonalnie)
- do posypania: 100 g startej białej czekolady lub wiórki kokosowe
Wiórki przełożyć do miseczki, zalać wódką, przykryć i odstawić na kilka godzin (w wersji bezalkoholowej ten krok pomijamy).
2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym (lub z 1/2 laską wanilii wydrążoną z ziarenek - po zagotowaniu mleka należy ją wyjąć; ziarenka natomiast dodać do mąki). Do gotującego mleka należy wlać 1 szklankę mleka rozmąconą wcześniej blenderem z mąką ziemniaczaną, mąką pszenną, budyniem, żółtkami (i ew. ziarenkami wanilii). Zagotować, ciągle mieszając. Powstały budyń zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała ona jego powierzchni. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
300 g masła utrzeć mikserem, powoli dodawać do niego zimny budyń, dalej miksując. Na końcu dodać wiórki kokosowe i ponownie zmiksować.
Blaszkę o wymiarach ok. 38 cm x 23 cm wyłożyć np. papierem do pieczenia (jest grubszy niż papier śniadaniowy i stanowi dobrą izolację od blachy). Na dnie poukładać pierwszą warstwę krakersów. Wyłożyć na nią 1/3 kremu. Przykryć drugą warstwą krakersów, posmarować połową pozostałego kremu. Ułożyć trzecią warstwą krakersów i posmarować pozostałym kremem. Posypać startą białą czekoladą lub wiórkami kokosowymi. Ciasto przykryć folią i wstawić do lodówki. Ponieważ krakersy muszą zmięknąć, ciasto będzie gotowe do krojenia po min. 6 godzinach w lodówce (najlepiej zrobić je dzień przed podaniem).
Uwagi:
- podana w przepisie ilość krakersów powinna wystarczyć do zrobienia ciasta, możliwe też, że pewna ilość ich zostanie
- przy układaniu krakersów niektóre z nich można przekroić, żeby zapełnić całą płaszczyznę blaszki
- zamiast krakersów można wykorzystać herbatniki, chociaż ja polecam wersję z krakersami
- można użyć mniej masła - ok. 280 g
- ciasto można posypać z wierzchu wiórkami kokosowymi namoczonymi wcześniej w likierze Blue Curaçao, który lekko je zabarwi na niebiesko :)