niedziela, 3 lutego 2013

Kruche ciasto milionera

Przepis obecny na wielu blogach w końcu pojawił się i u mnie:) Od dawna chciałam go wypróbować, bo jestem wielką fanką toffi... Ciasto jest pyszne, ale niestety dla mnie trochę zbyt słodkie (co mnie, nagminnego słodyczozjadacza, bardzo dziwi:)). Przepis zaczerpnięty ze strony Moje Wypieki.


I warstwa - kruche ciasto:
 
Przesianą mąkę wymieszać z cukrem, dodać pokrojone masło i zagnieść ciasto. Blaszkę (moja blaszka miała wymiary 28.5cmx24cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na foremkę, wylepić jej dno i nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec przez ok. 20 min.
 
 
II warstwa - toffi:

Na ostygnięte kruche ciasto wyłożyć masę.
 
 
III warstwa - czekolada:
  • 170g mlecznej czekolady (ja dałam więcej - ok. 250g mlecznej połączonej z gorzką)
  • 3-4 łyżki masła
 
Czekoladę połamać, włożyć do garnuszka. Dodać 3 łyżki masła, garnuszek umieścić w kąpieli wodnej, podgrzewać. Jeśli masa będzie zbyt gęsta należy dodać kolejną łyżkę masła. Rozpuszczoną czekoladę wylać na masę toffi i rozprowadzić. Wsadzić na kilka godzin do lodówki.
 

Masa toffi, którą użyłam (dulce de leche ze sklepu Skworcu), jest nieziemsko pyszna i ma piękny ciemny kolor. Wydaje mi się, że jest słodsza od ogólnodostępnej masy krówkowej w puszce.
 

4 komentarze:

  1. Uwielbiam takie słodkie ciacha. Musi być straaasznie dobre :D

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo smacznie i jest proste do zrobienia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja pierwszy raz widzę to ciasto, właśnie u Ciebie:) pysznie się zapowiada!

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...