środa, 9 stycznia 2013

Sezamowe ciasteczka

Pyszne, chrupiące ciasteczka z sezamem. Po zjedzeniu jednego ciasteczka ma się wielką ochotę sięgnąć po kolejne:) Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki.





Składniki na ok. 30 ciastek:

  • 2/3 szklanki sezamu, uprażonego na patelni (przez ok 4-5 min)
  • 100 g masła
  • pół szklanki białego cukru
  • pół szklanki jasnego brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1¼ szklanki mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki cynamonu
Masło utrzeć z białym i brązowym cukrem oraz z cukrem waniliowym. Dodać jajko, cały czas ucierając. W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek, sól i cynamon. Taką mieszankę stopniowo dodawać do ciasta, dalej ucierając. Do masy dodać połowę uprażonego sezamu i wymieszać. Gotową masę wstawić na ok. godzinę do lodówki. 

Po tym czasie z masy formować kulki (o średnicy około 3 cm). Każdą kulkę obtoczyć w sezamie, kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć. Ciasteczka należy układać w sporych odstępach , bo w czasie pieczenia będą rosły.

Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 10 - 15 minut, aż będą złote (ja piekłam 14min i troszkę spiekły mi się od dołu). Ciastka po upieczeniu są miękkie, więc należy zdejmować je z blaszki po ostygnięciu.

7 komentarzy:

  1. bardzo ładne te ciasteczka wyglądają, tylko szkoda że nie przepadam za sezamem.
    http://kuchareczkamala.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają na bardzo smaczne :)

    Wpadnij tez do mnie, akurat jej konkurs na moim blogu: http://melagotujeitestuje.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha :) Bardzo lubię sezam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. super. lubię sezamowy posmak w ciasteczkach

    OdpowiedzUsuń
  5. robiłam ciastka z tego przepisu, są boskie:)
    http://fabrykapomyslow50.blogspot.com/2012/10/ciasteczka-sezamowe.html

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...