Ziemniak jaki jest, każdy widzi. Trudno o bardziej klasyczny element
codziennego polskiego obiadu. Wydaje się, że o ziemniakach powiedziane zostało
już wszystko, a raczej – niewiele można o nich powiedzieć. Ale czy na pewno?
Liczne odmiany
Typ kulinarny A
To typ najlepszy do sałatek. Ziemniaki te są najtwardsze i zawierają stosunkowo mało skrobi, dzięki czemu nawet po ugotowaniu pozostają wilgotne i zwarte. Łatwo pokroisz je w plastry czy w kostkę, idealnie nadają się też do gotowania w mundurkach, smażenia lub na grilla. Odmiany należące do tego typu to między innymi Belana i Venezia, jednak częściej w sklepach spotkać można typ AB, czyli odmiany takie jak Agata, Frezja i Vineta.
Typ kulinarny B
Typ pośredni, czyli ogólnoużytkowy. Najbardziej „zrównoważone” ziemniaki – o średniej zawartości skrobi. Ani zbyt twarde, ani zbyt miękkie. Mniej wilgotne, niż typ kulinarny A, jednak nie tak suche, jak typ C. Nadają się zarówno do gotowania, jak i smażenia – doskonałe jako dodatek do mięs. Odmiany należące do tego typu to: Jelly, Irga, Irys, Gala oraz inne. Jelly idealnie nadaje się na frytki, zaś Irga i Irys są wyjątkowo smaczne.
Typ kulinarny C
Do tej grupy należą najbardziej suche i miękkie ziemniaki. Mają najwięcej skrobi, przez co stają się mączne i sypkie. Użyj ich do wykonania placków, kopytek lub puree. Zagęścisz też nimi zupę i ciasto bez konieczności używania dużych ilości mąki. Te odmiany nadają się idealnie do przyrządzania smacznych ziemniaczanych zup: https://zakochanewzupach.pl/tag/zupa-ziemniaczana/. Czas, by ziemniak z oklepanego dodatku stał się głównym składnikiem kremowej zupy!
Jak je rozpoznać?
Jeśli kupujemy ziemniaki paczkowane, informacja o typie i odmianie jest
zwykle umieszczona gdzieś na etykiecie. Problem pojawia się, kiedy dostajemy
ziemniaki od rodziny ze wsi lub kupujemy je na bazarze. Jest na szczęście
prosty sposób, by mniej więcej określić, do jakiego typu należy nasz ziemniak:
wystarczy przeciąć go na pół, potrzeć o siebie połówki i zobaczyć, jak
„zareaguje”. Jeśli ujrzysz sączącą się wodę – ziemniak należy do odmiany
twardszej. Jeśli zaś połówki będą się kleić, jest to typ miękki i o większej
zawartości skrobi.
Lubię ziemniaki, ale nie znoszę obierać ;)
OdpowiedzUsuńPrzydatne info :) też nie lubię ich obierać...
OdpowiedzUsuńhaha ja też nie lubię obierać:)
OdpowiedzUsuńMnie nudzi obieranie ziemniaków :P ale przydatne informacje :)
OdpowiedzUsuń