Składniki (na ok. 50 sztuk):
- 350g mąki
- 200g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 duże jajka
- 100g suszonej żurawiny
- 100g grubo posiekanych (i obranych) migdałów
- skórka otarta z cytryny
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- szczypta sody
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać do niej skórkę z cytryny, szczyptę soli, szczyptę sody, proszek do pieczenia. Wymieszać. Do suchych składników dodać opłukaną suszoną żurawinę i posiekane migdały, wymieszać.
Jajka ubić krótko z cukrem, dodać do suchych składników, pomieszać i szybko zagnieść tylko do połączenia składników.
Ciasto wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę i podzielić na 4 części. Każdą część sformować w wałeczek o długości ok. 25cm. Wałeczki ciasta przenieść na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia (po dwa wałeczki na jedną blachę). Rozstawić je tak, aby między porcjami ciasta była spora odległość.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec 25-30 minut. Po tym czasie wyjąć blachy. Poczekać chwilę, aby ciasto lekko przestygło.Piekarnika nie wyłączać, zmniejszyć tylko temperaturę do 140 stopni. Następnie każdy porcję pokroić (najlepiej nożem z piłką) na skośne, ok. 1,5 cm plastry.
Kromeczki rozłożyć na blasze, ponownie wstawić do piekarnika i piec w 140 stopniach ok. 15 minut. Po tym czasie Każdą kromeczkę odwrócić na drugą stronę i piec kolejne 15 min. Na etapie drugiego opiekania najlepiej obserwować ciasteczka, ponieważ długość pieczenia może zależeć od piekarnika.Biscotti powinny być chrupiące i złociste. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić na kratce. Podawać całkowicie wystudzone.
Ja zrobiłam biscotti z połowy porcji i teraz żałuję, bo pewnie do jutra znikną. A przecież te ciasteczka można długo przechowywać:)
Jak apetycznie wyglądają Twoje biscotti. Aż bym się poczęstowała. Dzięki za udział w akcji. Cieszę się, że Cię zainspirowała do upieczenia ciasteczek, a przede wszystkim cieszę się, że Ci posmakowały.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.