czwartek, 10 marca 2016

Właściwości jagód goji

Jagody goji to owoce kolcowoju chińskiego, które zakupić możemy w suszonej postaci. 


Właściwości
Jagody goji stanowią naturalne źródło witamin C (150 mg w 100 g), B oraz E. Ponadto są bogate w żelazo, cynk, wapń, i potas. Wzbogacenie swojej diety o te owoce przyda się każdemu, kto dba o swoje zdrowie, ponieważ m.in. wzmacniają układ odpornościowy oraz wpływają na poprawę wzroku. Mówi się także o ich kolejnych właściwościach – regulują pracę serca, hamują syntezę cholesterolu, obniżają ciśnienie krwi i wspomagają pracę wątroby. Według najnowszych badaniom zapobiegają również powikłaniom cukrzycy oraz hamują rozwój cukrzycy.
Jagody goji zawierają również rzadko występującą witaminę B17, która stosowana jest jako wsparcie w terapii antynowotworowej. Natomiast ze względu na dużą zawartość witaminy C, owoce te mają silne właściwości antyutleniające, dzięki czemu niszczą wolne rodniki, które przyczyniają się do starzenia się skóry. Ponadto zawierają one również szereg karotenoidów o działaniu antyoksydacyjnym - m.in. beta-karoten, likopen i luteinę.

Jagody goji a odchudzanie
Ostatnio mówi się również o tym, że jagody goji mogą wspomagać odchudzanie. Może mieć to związek z tym, że jagody te zawierają 5 niezwykle cennych kwasów tłuszczowych, w tym kwas linolowy, który pomaga walczyć ze zbędnymi kilogramami. Ze względu na swoje właściwości jagody goji coraz częściej występują jako składnik różnego rodzaju suplementów diety.
Warto jednak pamiętać, że lekarze zalecają umiar w spożywaniu jagód goji. Rożne źródła podają różne zalecane dawki dzienne (niektóre 5-15g, niektóre więcej). Oprócz tego trzeba zawsze kupować jagody z pewnego źródła (aby na pewno były to owoce kolcowoju chińskiego). Należy również zwracać uwagę na ich pochodzenie - najzdrowsze jagody to te, rosnące w Himalajach oraz w dolinach tybetańskich, ponieważ są to rejony najmniej zanieczyszczone.

Zastosowanie w kuchni
Jagody te świetnie sprawdzą się jako element śniadania, np. w owsiance. Oprócz tego będą idealnym składnikiem zdrowych koktajli (przed zmiksowaniem warto zalać je gorącą wodą). Ale warto wypróbować też mniej oczywiste połączenia – np. jako dodatek do kaszy, dań mięsnych czy zup.

niedziela, 6 marca 2016

Świat naleśników

Według różnych wersji naleśniki mogą pochodzić m. in. z Rzymu bądź Chin. Większość krajów ma swoją ulubioną wersję ciasta naleśnikowego i sposób ich podawania. We wschodniej Europie popularne są bliny ze śmietaną i kawiorem. 

 

Pochodzenie naleśników
Każdy kucharz rozpoczynał swą przygodę z naleśnikami od wyrzucenia pierwszego z nich do kosza na śmieci. Naleśniki są znane i lubiane wszędzie już od czasów starożytnych. To danie o dużym potencjale przyrządza się inaczej w każdej kulturze i przypisuje mu inne pochodzenie. Niekiedy wykwintne i na wyjątkowe okazje, naleśniki bywają też traktowane po macoszemu i są niedocenianą potrawą podrzędną. To w Starożytności powstały pierwsze cienkie placki z mąki i mleka. Rzymianie także uzurpują sobie prawo do tego dania – jedzonych zamiast chleba okrągłych placenta, które w Europie podobno rozsławili legioniści. Jedna z wersji głosi, że naleśniki jedzone z warzywami zawdzięczamy Chińczykom, używającym do wypieku ciasta ryżowego już w IV w p.n.e. Od XV wieku pod koniec karnawału obchodzimy Dzień Naleśnika, kiedy można opychać się do woli pysznościami ze słodkim serem i dżemem czy zapieczonymi ze szpinakiem i serem, z których spływa sos beszamelowy. Często organizowane są wówczas biegi z patelnią, na której kilkakrotnie podrzuca się naleśnika.

Zagraniczne wersje placków
Efektem eksperymentowania z podstawowymi składnikami ciasta naleśnikowego: mąką, mlekiem i jajkami są liczne wersje tych jedzonych w wersji słonej bądź słodkiej placków:
  • Francuzi zajadają się cieniutkimi crepes spulchnianymi dodatkiem cydru lub piwa. Je się je z konfiturą, z cukrem, skropione cytryną albo polane płonącym likierem z gorzkich pomarańczy. Z kuchni francuskiej zaczerpnęliśmy aromatyczny sos beszamelowy (którego smak Louis de Bechamel dopracowywał kilkanaście lat), najbardziej pasujący do wytrawnej wersji coraz częściej przyrządzanych naleśników ze szpinakiem i różnymi serami. Włoskie crespelle to prawie identyczny wyrób jak crepes.
  • Szwedzi uwielbiają odpowiednik crespelle z pieczoną wieprzowiną, plattar (malutkie, smażone po kilkanaście na jednej patelni placuszki) i raggmunk (warzywne placki przede wszystkim z przetartych ziemniaków).
  • w Ameryce i Kanadzie spulchnia się gęste ciasto proszkiem do pieczenia i pałaszuje na śniadanie centymetrowej grubości pancakes z syropem klonowym lub masłem orzechowym.
  • Holenderskie pannekoeken są bardzo duże i chrupkie, spulchnione i jedzone z boczkiem.
  • Rosja i Ukraina mają swoje puszyste bliny z dodatkiem mąki gryczanej, podawane z kwaśną śmietaną i kawiorem.
  • Egipski katief jest smażony jednostronnie, chłodzony, po nałożeniu farszu skleja się jego brzegi, smaży i moczy w słodkim syropie.
  • Japońskie dorayaki przyrządza się z gąbczastego ciasta, a 2 placki łączy słodka fasolowa pasta.

czwartek, 3 marca 2016

Jak zrobić burgery? Przepisy!

Tęsknisz za sezonem grillowym? A może chcesz uniknąć jedzenia fastfoodów i zrobić domową wersję hamburgerów? Niezależnie od pobudek, w tym artykule znajdziesz inspirację do stworzenia pysznego obiadu dla siebie i całej rodziny. 

 

Przepis na burgera z salsą z awokado i pomidorów

Składniki na 6 porcji - kotlety
  • 500 gram mielonej wołowiny
  • 1 cebula duża
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
Salsa z awokado i pomidorów
  • 2 pomidory
  • 1/2 cebuli średniej
  • 1 całe awokado
  • sok z limonki
  • pęczek kolendry
Do podania: wypiekane razowe buły
Przygotowanie burgerów:
Do miski wkładamy pokrojoną cebule, posiekany czosnek i mięso, a także przepołowioną papryczkę. Pamiętamy, aby usunąć pestki! Dodajemy do mięsa także przyprawy i formujemy burgery, po czym podpiekamy je po około 5 min z każdej strony.
Salsa:
Pomidory parzymy i obieramy ze skóry. Kroimy na kawałki, usuwając gniazda nasienne. Miąższ kroimy i wkładamy do miski. Do tej samej miski wrzucamy pokrojone awokado i cebulę. Całość kropimy sosem z limonki. Dodajemy także drobno pokrojoną kolendrę.
Podpiekamy buły w piecu, aby były chrupkie, smarujemy je salsą i dodajemy kotlety.


Burgery wegetariańskie z serem halloumi

Składniki:
  • Bułki do hamburgerów
  • 250 gram sera halloumi
  • Ajvar – pasta z papryki
  • Musztarda
  • Majonez
  • Sałata
  • Plasterki ananasa
  • 1 czerwona cebula
Przygotowanie:
Bułeczki wkładamy do pieca nagrzanego do 140 stopni, aby się podpiekły. W międzyczasie podsmażamy na patelni plasterki ananasa. Ser kroimy w plasterki, obtaczamy w oliwie i grillujemy około 5 minut z każdej strony. Wyciągamy bułeczki i smarujemy majonezem. Kładziemy ser i sałatę oraz kilka krążków cebulki. Dajemy również warstwę ajvaru i kilka kropek musztardy. Przykrywamy dodatki drugą bułką.


Burger z łososiem

Składniki:
  • 400 gram filetu z łososia
  • 50 gram rukoli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 gałązka koperku
  • Majonez
  • Bułki
Sposób przygotowania:
Odcinamy skórę z łososia i usuwamy potencjalne ości. Rozdrabniamy go za pomocą blendera na pastę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i posiekany czosnek. Dodajemy rukolę i lekko podsmażamy. Następnie rukolę mieszamy z łososiem. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Z masy formujemy kotlety i smażymy je około 2 minuty z każdej strony na rozgrzanej patelni. Posypujemy koperkiem. Wkładamy do bułek podpieczonych w piecu i podajemy z odrobiną majonezu lub jogurtem greckim i cytryną.
Burgery idealnie pasują do frytek. Dobrze też będzie się przy nich komponować sałatka coleslaw
(lepszą niż w KFC jest w przepisie codogara.pl http://www.codogara.pl/4799/salatka-coleslaw-lepsza-niz-w-kfc/ )



Burgery wołowe z sosem BBQ

Składniki:
  • 1 kilogram antrykotu wołowego
  • Bułki razowe duże
  • Sałata lodowa
  • Ser żółty cheddar
  • 1 duża cebula
  • 1 pomidor
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól i pieprz
Sos BBQ z czereśniami
  • 3 pomidory
  • garść czereśni wydrylowanych
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 i 1/2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
Sos przygotowujemy poprzez zmiksowanie składników.

Przygotowanie
Na początku odcinamy liście pora i zostawiamy tylko białą część. Kroimy go wzdłuż na pół, a potem na plasterki. Podgrzewamy oliwę na patelni i smażymy por ze szczyptą soli. Kiedy się zeszkli i zmięknie, ściągamy por z gazu. Antrykot mielimy z porem, czosnkiem i przyprawami. Wyrabiamy je ręką, po czym formujemy kotlety. Smarujemy je odrobiną oliwy z oliwek. Rozgrzewamy patelnię i smażymy burgery po 4 minuty z każdej strony. Może też użyć patelni grillowej lub grilla. Gotowe burgery odkładamy na bok. W międzyczasie należy także podpiec bułeczki, aby odrobinę się zarumieniły - to sprawi, że będą chrupiące. Kroimy je na połówki i nakładamy mięso, sałatę, plasterek pomidora, krążek cebuli, plasterek cheddara.

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...