sobota, 30 maja 2015

Trójkątne bułki pszenne z mieszanką ziaren

Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami bardzo dobrym przepisem na bułki. Będą to kolejne bułki o nietypowym kształcie! Przepis znalazłam na stronie Przepis na chleb. Bułki upiekłam z mieszanką Ziarenkowo Słoneczne Pola. W jej skład wchodzą następujące prażone ziarenka: słonecznik, sezam i siemię lniane. Jest to idealny mix do bułeczek! :)


 
Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki letniej wody
  • 450 g mąki pszennej (typ 550)
  • 150 g mąki pszennej razowej (typ 1850)
  • 1 łyżka soli
  • 110 g mieszanki ziaren (u mnie Słoneczne Pola Ziarenkowo)
  • 350 g letniej wody (+ ok. 4 dodatkowe łyżki w razie potrzeby)

Do posmarowania i posypania bułek:
  • 30 g mąki żytniej (typ 720)
  • 30-40 g wody (+ 3-4 dodatkowe łyżki w razie potrzeby)
  • 100 g mieszanki ziaren
Drożdże rozpuścić w dwóch łyżkach letniej wody. Do miski przesiać mąki, dodać sól, ziarna i wymieszać. Dodać rozpuszczone drożdże oraz 350 g wody. Wymieszać i zarobić ciasto (jeśli będzie potrzeba należy dolać trochę wody, aby uzyskać spójne i elastyczne ciasto). Wyrobione ciasto umieścić w misce i przykryć ściereczką. Odłożyć na ok 1-1,5 godz do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części. Z każdej uformować wałeczek o długości ok. 30 cm (najlepiej na stolnicy podsypanej mąką). Wałeczki lekko spłaszczyć, przykryć ściereczką i zostawić na ok. 20-30 min. do wyrośnięcia. Wyrośnięte placki pociąć ostrym nożem na trójkąty (ma ich być ok.12) i delikatnie przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. ]

Mąkę żytnią wymieszać z wodą do uzyskania półpłynnej papki (gęstość regulować wodą lub mąką). "Papką" smarować bułki przy pomocy pędzelka. Wierzch każdej posmarowanej bułki obsypać mieszanką ziaren. Smarowidło z mąki sprawi, że ziarna będą się trzymać. Bułki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 25-30 min w temp. 200 stopni.



http://www.sonoiosandra.ifood.it/2015/05/panissimo-30.html

środa, 27 maja 2015

Pszenne bułki kopertówki

Przepis pochodzi ze świetnej książki Margaret Yardley Potter: "Kuchnia prababci". Jej recenzja wkrótce pojawi się na blogu, a tymczasem zapraszam do przygotowania tych niezwykle smacznych i chrupiących bułeczek :) Mają nietypowy kształt i świetnie sprawdzą się m. in. jako dodatek do grilla :)




Składniki:
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 szklanki letniej wody 
  • 2 łyżki stopionego masła lub smalcu (można zastąpić olejem)
  • 1 i 1/3 łyżeczki soli
  • 3 i 1/2 -4 szklanki przesianej mąki pszennej
  • ok. 2 łyżki roztopionego masła do smarowania bułek

Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać tłuszcz, sól oraz 2 szklanki przesianej mąki. Wymieszać. Stopniowo dodawać kolejne 1 i 1/2 - 2 szklanki mąki, wyrabiając ciasto rękami.  Po wstępnym zarobieniu ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 15 min. Po tym czasie należy je jeszcze raz dokładnie wyrobić (przez ok. 10 min). Gładkie i elastyczne ciasto przełożyć do miski wysmarowanej oliwą. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1,5 godz. 
Wyrośnięte ciasto przełożyć na wysypaną mąką stolnicę i rozwałkować na placek o grubości 0,5 cm. Z ciasta wycinać szklanką kółka o średnicy ok. 5 cm (ja wycięłam kwadraty). Każde kółko (lub kwadrat) posmarować roztopionym masłem przy pomocy pędzelka i złożyć na pół w taki sposób, by górna część nie do końca nakrywała dolną. Bułki ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić na 30 min do wyrośnięcia. Następnie bułki włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec do złotego koloru przez ok. 20 min. Przed podaniem wystudzić na kratce.



http://www.sonoiosandra.ifood.it/2015/05/panissimo-30.html

wtorek, 26 maja 2015

Orzechowa krówka

Jest to zmodyfikowany przepis na Krówkę. Pomysł na blat orzechowy zaczerpnęłam ze strony Moje Wypieki. Ciasto dobrze się prezentuje. Przy tak dużej ilości masy, jak podana w przepisie, wychodzi dość wysokie i przez to nieco źle się kroi. Spokojnie można więc zmniejszyć ilość użytej śmietany do 0,5 litra. Smakuje świetnie!




Ciasto miodowe:

  • 3 szklanki mąki
  • 100 g masła
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka masła orzechowego (dostępne w sklepie Skworcu)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Składniki na ciasto umieścić w misce, wymieszać i zagnieść do uzyskania gładkiego ciasta. Podzielić na 2 części, schłodzić przez ok. 15 min w lodówce. Pierwszą część rozwałkować, za pomocą wałka przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok. 10 min (do złotego koloru). Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Placki wystudzić.

Biszkopt orzechowy:


  • 70 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 75 g cukru
  • 100 g orzechów zmielonych na mąkę (użyłam włoskich, mogą być laskowe) 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka mocnej, zimnej kawy
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Białka ubić z solą na pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier oraz cukier waniliowy. Ubijać do uzyskania sztywnej piany. Dodać żółtka i ponownie ubić.Dodać kawą i skórką cytrynową, wymieszać. Zmielone orzechy wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do masy jajecznej, mieszając delikatnie łyżką.
Blaszkę (takich samych rozmiarów jak tą, w której piekliśmy miodowe placki) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 min, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. 

Masa:

  • 650 ml śmietany kremówki
  • 1 serek mascarpone
  • ziarenka wanilii (z ok 1/4 laski)
  • 2 łyżki cukru pudru (można dać mniej - wg uznania)
Do schłodzonej śmietanki dodać cukier puder i ubić. Serek wyłożyć do osobnego pojemnika, dodać ziarenka wanilii i krótko zmiksować. Gdy śmietanka będzie już dość gęsta należy dodawać powoli po łyżce serka i dalej miksować do wykorzystania serka i uzyskania gładkiej masy (nie wolno miksować zbyt długo).

Na wierzch:

  • 100 g łuskanych orzechów laskowych (dostępnych w sklepie Skworcu
  • 1 puszka masy krówkowej (kajmakowej)
Orzechy posiekać nożem i podprażyć krótko na suchej patelni (trzeba mieszać i uważać, żeby się nie przypaliły. Wystudzić.
W blaszce wyłożonej folią aluminiową i papierem do pieczenia umieścić pierwszy placek miodowy. Wyłożyć na niego 1/2 masy śmietanowej, wyrównać i przykryć orzechowym biszkoptem. Wyłożyć pozostałą 1/2 ubitej śmietany i przykryć drugim miodowym plackiem. Wyłożyć na niego masę krówkową. Na wierzch wysypać podprażone orzechy laskowe.


 

sobota, 23 maja 2015

Smaczne posiłki z piekarnika

W każdym domu przygotowywane są różnorodne potrawy. Poza gotowaniem i smażeniem, jedną z najpopularniejszych form przygotowywania posiłków jest pieczenie. Dotyczy to zarówno dań głównych, jak i deserów. Aby możliwe było przygotowywanie smacznych i aromatycznych wypieków, niezbędny jest dobrej jakości sprzęt agd.



Coraz częściej w naszych kuchniach stawiamy na rozwiązania funkcjonalne i takim właśnie jest wykorzystywanie piekarników do zabudowy.  Możemy wybrać taki model, który będzie pasował nawet do kuchni o małej powierzchni, a dodatkowo mamy możliwość zainstalowania go w praktycznie dowolnym miejscu.
Współczesne piekarniki cechują się ciekawą stylistyką, która pasuje zarówno do wnętrz urządzonych w stylu nowoczesnym, jak i tradycyjnym. Poza dużą różnorodnością kolorystyczną, wybierając urządzenie mamy sposobność dokonania wyboru, biorąc pod uwagę rozliczne funkcje. Obecnie każdy piekarnik jest wyposażony w termoobieg, który znacznie przyspiesza proces pieczenia. Dodatkowo możemy zdecydować się na zakup sprzętu, który posiada specjalne programy, przypisanie do przyrządzania określonych dań. Mamy do wyboru ogrzewanie górne lub dolne, opcję rozmrażania, a także slow cook- przeznaczone do powolnego pieczenia. Właściwy wybór programy wpływa na smak i strukturę przygotowywanych przez nas posiłków.

Zrobienie pizzy czy upieczenie mięsa na grillu nie będzie stanowiło dla nas najmniejszego problemu, jeżeli sięgniemy po nowoczesne piekarniki do zabudowy. Ich elektroniczna obsługa jest bardzo łatwa do opanowania. Warto wspomnieć również o materiałach wykorzystanych do ich budowy. Mamy tutaj do czynienia z najwyższej jakości metalami, które są nie tylko trwałe, ale dodatkowo łatwe do utrzymania w czystości. Decydując się na zakup piekarnika, mamy do wyboru urządzenia elektryczne oraz gazowe. Korzystając z nich nie musimy się obawiać o wysokie rachunki za energię elektryczną, ponieważ należą one do najwyższej klasy energetycznej.

 Pieczenie i gotowanie może być przyjemne pod warunkiem, ze zainwestujemy w odpowiedni piekarnik. Dzięki niemu będziemy mogli przygotowywać nawet najbardziej wyszukane dania, które zachwycą wszystkich domowników. Piekarnik do zabudowy sprawdza się doskonale w każdej kuchni. Dzięki nim nasza rodzina będzie cieszyła się pysznymi potrawami, a dom wypełni się smakowitymi zapachami świeżych ciast i pieczonych mięs.

piątek, 22 maja 2015

Twarożek z domowego jogurtu

Przepis ten znalazłam na stronie Magazyn Kuchenny i z powodzeniem wykorzystałam go już wiele razy. Twarożek jest delikatny i kremowy, idealny w smaku. Aby go zrobić najpierw należy "wyprodukować" domowy jogurt. Jak się okazuje, wcale nie potrzebujemy do tego jogurtownicy. Jogurt robi się łatwo i przyjemnie. Poniżej podaję przepis, który również pochodzi ze strony Magazyn Kuchenny.

  

Domowy jogurt


Składniki:
  • 1 litr pasteryzowanego mleka, najlepiej pełnotłustego (może być mleko z butelki lub woreczka)
  • ok. 100 ml jogurtu z żywymi kulturami bakterii
Jogurt najlepiej przygotować jest wieczorem. Do czystego, najlepiej wyparzonego garnka należy wlać mleko i podgrzać je do temperatury 42-45 stopni. Temperaturę można sprawdzić termometrem kuchennym lub palcem :) (mleko ma być przyjemnie ciepłe, nie może parzyć ani być gorące). Do podgrzanego mleka dodać jogurt i wymieszać (najlepiej rózgą). Garnek z mlekiem przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na noc. Bardzo dobrze sprawdza się tutaj piekarnik - można nagrzać go do 40 stopni (nie więcej), wyłączyć grzanie, włożyć garnek z jogurtem, zamknąć piekarnik i zostawić do rana. po ok. 8 godzinach jogurt będzie gotowy. 
Z gotowego jogurtu możemy odłożyć ok. 100 ml, które przyda się do zrobienia kolejnej porcji.

 

 

Twarożek z domowego jogurtu

Składniki

Jogurt należy podgrzewać w garnku. Nie wolno dopuścić do zagotowania. Po pewnym czasie (ok. kilkanaście minut) jogurt zacznie się ścinać i odzieli się serwatka - jego powierzchnia zacznie "pękać". Od tego momentu należy go co jakiś czas zamieszać. Kiedy jogurt zacznie przypominać zwarzone mleko należy wyłączyć grzanie i odstawić go do całkowitego wystudzenia.

Kiedy jogurt jest już zimny można rozpocząć odcedzanie. Sitko należy wyłożyć kilkakrotnie złożoną gazą. Jogurt przelewamy na sitko i czekamy aż większość serwatki ścieknie. W tym momencie można dodać zioła i wymieszać z jeszcze mokrym twarożkiem. Po ok 15 min spędzonych na sitku twarożek będzie już gotowy do spożycia, ale sami możemy regulować czas odcedzania w zależności od tego, jaki serek chcemy otrzymać. Np. po kilku godzinach będzie to miękki serek kanapkowy, a po całej nocy na sitku (z obciążeniem) otrzymamy twarożek do krojenia. Warto więc kontrolować jego konsystencję. Ja zazwyczaj po wstępnym odcedzeniu zbieram serek w gazę (formując kulkę) i odstawiam na sitko, obciążając słoiczkiem z wodą. Po kilku godzinach otrzymuję miękki twarożek.




Domowy Wyrób

poniedziałek, 18 maja 2015

Czy warto kupić laptopa?

Niezwykły postęp technologiczny spowodował miniaturyzację wielu urządzeń elektronicznych. Miniaturyzacja ciągle trwa i co jakiś czas słyszymy, że jakiś sprzęt został dzięki temu ulepszony. Najczęściej chodzi tu o zmniejszenie gabarytów lub poszerzenie o jakieś gadżety elektroniczne, które się wreszcie mieszczą w małej obudowie. Dzięki dążeniom do miniaturyzacji stworzono między innymi komputery przenośne.



Na początku były one drogie i dość nieporęczne przez co nie zdobyły od razu szerokiej liczby klientów. Ludzie niechętnie podchodzili do tego typu sprzętu, jednak wraz z pojawieniem się nowoczesnego, bardziej estetycznego designu oraz zmniejszeniem wagi tych urządzeń, zdobyły one szerokie zainteresowanie wśród klientów. Obecnie laptopy zaczynają powoli wypierać komputery stacjonarne, ponieważ zapewniają wysoką mobilność. Można je bez większego problemu zabrać w długą podróż, do akademika czy też na wakacyjny urlop. Wielu ludzi decydując się na swój pierwszy komputer myśli właśnie o laptopie, zapominając o komputerach stacjonarnych. Jednak czy jest to prawidłowe podejście? Główna różnica między tymi dwoma urządzeniami polega na tym, iż laptop zajmuje znacznie mniej miejsca i nie plączą nam się setki metrów kabli pod biurkiem. Komputera stacjonarnego ze względu na jego gabaryty nie możemy po prostu spakować i zabrać do pociągu. Komputery stacjonarne nie posiadają także własnego źródła zasilania, co uniemożliwia ich użytkowanie w podróży czy na zewnątrz. 

Pomimo tych wad ludzie ciągle kupują komputery PC. Pytanie brzmi, dlaczego? Biorąc pod uwagę wszystkie aspekty, komputery stacjonarne mają nad laptopami w pewnych sprawach niekwestionowaną przewagę. Przede wszystkim laptopy o porównywalnej wydajności do stacjonarek są o wiele droższe. Mówimy tu o kwotach przekraczających tysiąc złotych różnicy! Z czego to wynika? Wytworzenie laptopa wymaga odpowiedniego projektu, części do niego są droższe, a sam proces składania wymaga wykwalifikowanych pracowników. Dodatkowo producenci podzespołów nie tylko zastosowali zaawansowaną technologię w celu zmniejszenia rozmiarów, ale także znacznie obniżyli ich zapotrzebowanie na energię. Niestety nie ma róży bez kolców. Wraz z obniżeniem zapotrzebowania na energię zmniejszyła się też wydajność. Tym sposobem podzespoły dedykowane do komputerów przenośnych niemal o identycznej nazwie co do komputerów stacjonarnych, zapewniają dużo mniejszą moc obliczeniową. Mowa tu w szczególności o kartach graficznych, które w zasadzie determinują przydatność sprzętu do czegokolwiek. Niestety nie jest to jedyna wada notebooków. Ze względu na swoją kompaktową budowę, każdy element w tego typu urządzeniach jest ściśle dopasowany do reszty. W związku z tym w praktyce możliwości rozbudowy komputera przenośnego są bardzo ograniczone lub w ogóle niemożliwe. Z czasem kupiony sprzęt przestaje wystarczać i niestety trzeba go zmienić na nowy, w przeciwieństwie do użytkowników zwykłych komputerów, którzy mogą jeszcze zmienić kartę graficzną czy procesor. Co więcej, ze względu na to iż laptopy posiadają najczęściej mniejszą wydajność niż komputery stacjonarne, stają się one przyczyną skołatanych nerwów znacznie wcześniej. Niestety na laptopie odczujemy znacznie wcześniej takie rzeczy jak zacinająca się przeglądarka, spadające FPSy w grach, czy znacznie dłuższe oczekiwanie na uruchomienie komputera po wgraniu nowych łatek do systemu. Podsumowując, za tą samą cenę dostajemy w komputerze stacjonarnym pewien zapas mocy, który pozwoli nam się nim dłużej cieszyć. 

Dodatkowo należy wziąć pod uwagę fakt, iż kupując notebooka jesteśmy ograniczeni co do jego konfiguracji, gdyż mamy tylko gotowe zestawy. Komputer stacjonarny możemy sobie złożyć nawet sami wybierając niemal dowolne podzespoły jakie nam się spodobają. Istnieją także inne drobne różnice między tymi dwiema klasami komputerów. Jedną z tych różnic jest niemal pięciokrotnie mniejsze zużycie energii przez laptopa, co pozwala zaoszczędzić trochę pieniędzy. Komputer stacjonarny możemy za to wyposażyć w większy monitor, na którym będziemy swobodnie oglądać filmy. Oczywiście wychodząc na przeciw użytkownikom, producenci laptopów najczęściej wyposażają swoje urządzenia w wyjścia umożliwiające podpięcie monitora lub telewizora, co pozwoli nam się cieszyć obrazem nawet w pełnym HD na dużym ekranie. Podsumowując, to czy warto zakupić komputer przenośny jest przede wszystkim uzależnione od naszych potrzeb. Jeżeli dużo podróżujemy lub chcemy korzystać z komputera w wielu miejscach, rozsądnym wyborem okazuje się być laptop. Przykładem takich użytkowników mogą tu być studenci, którzy niejednokrotnie potrzebują komputera w domu, w akademiku, a nieraz i na uczelni. Dla zwykłego Kowalskiego komputer stacjonarny ciągle będzie właściwszym wyborem, gdyż pozwoli nam się cieszyć grami ustawionymi na wyższych detalach graficznych i będzie nam służył znacznie dłużej.

Laptopy promocja 2015 na znajdz-taniej.pl

piątek, 8 maja 2015

8 produktów, które przyspieszają odchudzanie

Jeżeli chcesz przyspieszyć proces odchudzania, musisz wiedzieć, które produkty pomagają walczyć ze zbędnymi kilogramami. Właściwie skomponowana dieta to nie tylko taka, która posiada małą wartość kaloryczną, ale również ta, w której znajdują się odpowiednie produkty.


Co przyspieszy odchudzanie?

1. Morskie ryby - zawarte w nich białko i kwasy omega-3 powodują, że w organizmie obniża się poziom leptyny, a co za tym idzie spalanie tkanki tłuszczowej jest szybsze i bardziej efektywne.

2. Imbir - to naturalny "spalacz" tłuszczu, którego możemy dodawać do potraw, jako przyprawę. Dieta bogata w imbir sprawia, że szybciej tracimy tłuszcz z brzucha oraz ten zlokalizowany wokół narządów wewnętrznych.

3. Papryczki chilli - zawarta w papryczkach kapsaicyna przyspiesza metabolizm i hamuje uczucie głodu. Działa jak każda, ostra potrawa - zjadamy jej znacznie mniej w stosunku do delikatnego odpowiednika.

4. Cykoria - ze względu na zawartość substancji goryczkowych wzmaga wydzielanie żółci, której wyższy poziom ogranicza odkładanie tkanki tłuszczowej.

5. Zielona herbata - zawarta w niej katechina i kofeina znacznie przyspieszają metabolizm. Zielona herbata oczyszcza organizm z toksyn, a dzięki temu odchudzanie jest łatwiejsze. Bardzo wiele suplementów jak np. Asystor Slim + Cellu zawiera w sobie ten składnik.

6. Jogurt grecki - zawarte w nim duże ilości białka i wapnia skutecznie walczą z nadmiarem tkanki tłuszczowej. Dzięki pokaźnej ilości wapnia jogurt grecki obniża poziom niekorzystnej frakcji cholesterolowej i pomaga utrzymać szczupłą talię.

7. Ocet balsamiczny - jego dodatek sprawia, że przez długi czas nie czujemy głodu, a metabolizm tłuszczów i węglowodanów zostaje przyspieszony.

8. Grejpfruty - ich regularne spożywanie sprawia, że poziom glukozy we krwi utrzymany jest na optymalnym poziomie, a tym samym ograniczone jest zamienianie jego nadmiaru w tłuszcz.

Te 8 produktów to sprzymierzeńcy w walce o piękną sylwetkę. Wprowadzenie ich do jadłospisu daje natychmiastowe efekty. Mamy więcej energii, organizm ulega oczyszczeniu, a metabolizm aktywuje się na tyle, żeby na bieżąco spalać całą, dostarczaną mu energię.

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...