czwartek, 29 maja 2014

Habżyki - chleb lniany niepieczony oraz pasta kanapkowa z soczewicy

Dzisiaj chciałabym przedstawić bardzo ciekawy produkt - lniany niepieczony-żywy chleb Habżyki. Ma on postać cieniutkich, chrupkich kromeczek. Dzięki temu, że chleb ten jest produkowany w niskiej temperaturze (poniżej 42 stopni), wszystkie wartości odżywcze ziaren, które wchodzą w jego skład są zachowane - kromeczki zawierają enzymy, białka, witaminy i minerały. O tym, że Habżyki to faktycznie "żywy" chleb może przekonać ten filmik, który pokazuje, jak w odpowiednich warunkach kromki kiełkują.


Oto kilka ważniejszych informacji, które znajdziemy na opakowaniu:
  • 100% naturalne składniki
  • źródło naturalnych lignanów
  • wysoka zawartość błonnika
  • niski indeks glikemiczny
  • wysoka zawartość omega 3, 6, 9
  • wolne od soi, glutenu, mleka, jaj, konserwantów, sztucznych dodatków,
  • wysoka zawartość białka

Habżyki występują w trzech wersjach smakowych
1) Słonecznik i Len - jak sama nazwa wskazuje dość mocno przebija się tu smak słonecznika i lnu, więc dla tych którzy lubią ziarenka będzie idealny :)
Skład: siemię lniane, sezam naturalny, słonecznik, sól morska, cebula, czosnek.
Wartość odżywcza w 100 g: 506 kcal.


2) Cebula i Czosnek - wg mnie smak bardzo zbliżony do poprzedniego chlebka, z raczej lekką nutą czosnku i cebuli.
Skład: siemię lniane, sezam naturalny, słonecznik, sól morska, cebula, czosnek.
Wartość odżywcza w 100 g: 506 kcal.


3) Pomidor i Bazylia - moim zdaniem najbardziej głęboki smak :)
Skład: siemię lniane, bazylia, sól morska, suszone pomidory, szczypiorek, słodka papryka.
Wartość odżywcza w 100 g: 430 kcal. 


Jak widać, opakowania Habżyków są bardzo sympatyczne :) 


Habżyki mają postać cieniutkich kromeczek. Są chrupkie i kruche, ale nie są twarde - da się je ułamać czy ugryźć bez problemu :)
W każdym opakowaniu znajdziemy 6 kromek zapakowanych po trzy w dwie oddzielne foliowe torebeczki. Po otwarciu należy je spożyć w ciągu 7 dni.

Wypróbowałam wszystkie rodzaje chlebków i muszę przyznać, że mają dość ciekawy, wyraźny smak. Będą fajną i zdrową przekąską do pochrupania np. w pracy. Mogą być też alternatywą dla zwykłego chleba.  


Do moich Habżyków przygotowałam najłatwiejszą i najszybszą w wykonaniu wersję pasty kanapkowej z czerwonej soczewicy. Jak widać po ugotowaniu moja soczewica straciła czerwony kolor :) Dodatek oleju z pestek słonecznika nadaje tej paście  ciekawy posmak, który świetnie komponuje się z każdym rodzajem Habżyków.


Pasta kanapkowa z czerwonej soczewicy
Składniki:
  • 100 g czerwonej soczewicy ugotowanej zgodnie z opisem na opakowaniu (przez ok. 10-15 min w osolonej wodzie)
  • pęczek szczypioru
  • 1i1/2 łyżeczki oleju z pestek słonecznika
  • sól i pieprz do smaku

Ugotowaną soczewicę odcedzić, wystudzić, rozetrzeć w blenderze. Dodać olej z pestek słonecznika, posiekany szczypior oraz przyprawić solą i pieprzem wg uznania. Wymieszać i podawać na pieczywie.

Niepieczone chlebki z taką pastą świetnie smakują np. na śniadanie :)

Więcej o Habżykach można poczytać na stronie http://42degrees.eu.


10 komentarzy:

  1. Pierwszy raz zaglądam :)) pasta pysznie wygląda...
    a te Habżyki też ciekawe....tylko nigdzie ich jeszcze nie widziałam :(
    Pozdrawiam....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na sklepowych półkach jeszcze również ich nie widziałam, ale można je kupić w sklepie internetowym http://b2b.42stopnie.pl/
      Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Lubię takie smarowidła :) A chlebek pierwszy raz widzę

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy takie chlebka nie widziałam a pasta wyśmienita :) uwielbiam czerwoną soczewicę !

    OdpowiedzUsuń
  4. chlebek wygląda zdrowo i smacznie : )

    OdpowiedzUsuń
  5. Coś dla mnie :)
    Ciekawe, czy będzie pysznyy.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ładnie wygląda i takie radosne opakowanie :) A gdzie go można kupić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chlebki są dostępne w sklepie internetowym http://b2b.42stopnie.pl.

      Usuń

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...