poniedziałek, 14 stycznia 2013

Czekoladowo-bananowe serduszka z białą czekoladą

Kiedy zobaczyłam ten przepis, od razu wiedziałam, że muszę je zrobić. Szczególnie zachęcił mnie dodatek bananów i białej czekolady. Ciasteczka wyszły naprawdę smaczne.




Składniki:
  • 310g mąki pszennej
  • 2 banany
  • 40g kakao
  • 150g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 250g schłodzonego masła
  • 2 żółtka
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150g-180g białej czekolady

W głębokiej misce umieścić mąkę, cukier, kakao, szczyptę soli, proszek do pieczenia i wymieszać. Banany obrać i ugnieść na puree (ja zmiksowałam w blenderze). Do suchych składników dodać pokrojone w kawałki masło, żółtka, puree z bananów i zagnieść elastyczne, miękkie ciasto. Sformować z ciasta kulę, umieścić w misce, przykryć ją folią aluminiową i wstawić do lodówki na ok. 1 godz.

Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na kilka części. Każdą część rozwałkować (przy wałkowaniu należy podsypywać mąką) i wycinać serca foremką. Połowa ze wszystkich serc powinna mieć wycięte mniejszą foremką o kształcie serca "okienko" (czyli powinniśmy mieć tyle samo serc z okienkami, ile bez okienek:)).

Ciastka układać partiami na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Należy przenosić je na blaszkę ostrożnie. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku ok. 10-14 min (trzeba pilnować, żeby się nie przypaliły).

Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Na serduszka bez "okienka" nakładać (np. łyżeczką) rozpuszczoną czekoladę (nie dojeżdżając do samych brzegów) i na warstwę czekolady od razu nakładać serduszka z "okienkiem" - lekko docisnąć. Chwilę można schłodzić w lodówce.
Smacznego:)



11 komentarzy:

Skomentuj!

Drukuj

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...